پردازنده مانند مغز یک گوشی هوشمند است. تقریباً هر کاری که در تلفن هوشمند خود انجام می دهید، کم و بیش به آن بستگی دارد. اگر به دنبال یک گوشی قوی با قدرت پردازش بالا هستید، باید در بین انواع گران قیمت و پرچمدار جستجو کنید. اولین مورد به هنگام تحقیق در مورد پردازنده گوشی، قدرت آن است. میزان قدرت پردازشی مورد نیاز شما به وظایف و برنامه هایی که روی گوشی اجرا می کنید بستگی دارد. مهم است که یک گوشی هوشمند با پردازنده ای انتخاب کنید که قدرت مناسبی را ارائه می دهد و در عین حال با بودجه شما همخوانی دارد.
انتخاب یک گوشی هوشمند صرفاً با توجه به پردازنده برای اکثر مردم دشوار است. اصطلاحات فنی زیادی برای بررسی وجود دارد که آن را کمی پیچیده می کند. بنابراین برای کمک، در ادامه راهنمایی سریع در مورد درک پردازنده ها و انتخاب یک گوشی هوشمند مناسب آورده شده است.
پردازنده گوشی چیست؟
در ابتدا باید با معرفی پردازنده گوشی های هوشمند شروع کنیم. یک پردازنده مستقیماً مسئول عملکرد گوشی هوشمند شما است. هر کاری که با تلفن انجام می دهید، از باز کردن برنامه ها، مرور اینترنت، پخش فیلم یا بازی، همه به آن بستگی دارد. هرچه پردازنده بهتر باشد، تجربه ای روان تر و بدون تأخیر از انجام این کارها خواهید داشت.
یک پردازنده همچنین دارای ماژول هایی است که از سخت افزار و ویژگی های مختلف گوشی هوشمند پشتیبانی می کند. این شامل دوربین، Wi-Fi، صفحه نمایش، امنیت، گرافیک، بلوتوث، اتصال به شبکه و بسیاری موارد دیگر است. به این ترتیب یک پردازنده سطح بالا آخرین ویژگی های موجود با هر یک از این اجزا را پشتیبانی و ارائه می کند.
پردازنده گوشی از چه اجزایی تشکیل شده است؟
وقتی در مورد cpu موبایل صحبت می کنیم، با دو بخش مواجه می شویم: سرعت کلاک و هسته ها.
سرعت کلاک (Clock speed)
سرعت کلاک مشخص می کند که پردازنده در هر ثانیه چند دستور را می تواند اجرا کند. برای مثال پردازنده ای که سرعت آن 1 گیگاهرتز باشد، می تواند 1 میلیارد دستور را در هر ثانیه اجرا کند. قانون کلی این است که هرچه سرعت کلاک بالاتر باشد، گوشی سریع تر است. این مورد بیشتر در گوشی های گران قیمت دیده می شود.
اگر با مشکل گیر کردن گوشی روی لوگو مواجه هستید بخوانید.
هسته های پردازنده (Processor cores)
پردازنده ها یا همان cpu ها، از هسته ها تشکیل شده اند. آن ها ممکن است دو تا شانزده هسته ای باشند. اما وظیفه این هسته ها چیست؟ این پردازنده ها برای کاهش بار پردازشی تعبیه شده اند. وقتی شما چندین برنامه را باز کنید و چند کار همزمان انجام دهید، ممکن است یکی از هسته ها تا نهایت ظرفیت پر شود. در این صورت لیستی از دستورات در حال انتظار به وجود می آید. وقتی هسته ها بیشتر باشند، ادامه دستورات به هسته بعدی منتقل شده و مانع از هنگ کردن گوشی می شود.
بهترین پردازنده موبایل کدام است؟
در بین تعداد زیاد پردازنده های موجود، 5 مورد وجود دارد که همیشه در صدر لیست بهترین پردازنده گوشی هستند. در این بخش می خواهیم هر یک را به شما معرفی کنیم.
پردازنده کوالکام اسنپ دراگون (Qualcomm Snapdragon)
پردازنده کوالکام اسنپ دراگون، یکی از پرچم داران پردازنده های موبایل است که توسط شرکت کوالکام تولید می شود. این پردازنده با در نظر گرفتن توان و کارایی بالا، همواره جزء انتخاب اول برای تلفن های هوشمند اندرویدی بوده است. پردازنده اسنپ دراگون دارای معماری ARM است و شامل چندین هسته پردازشی (CPU) و هسته گرافیکی (GPU) است. همچنین این پردازنده دارای ویژگی هایی نظیر قابلیت پشتیبانی از شبکه های ارتباطی 5G، بهینه سازی برای مصرف انرژی و سرعت بالا در اجرای برنامه ها و بازی های حرفهای است.
پردازنده اپل
پردازنده های تولید شده توسط شرکت اپل به نام A series شناخته می شوند. این پردازنده ها با استفاده از معماری ARM، توسط شرکت اپل طراحی و تولید می شوند. پردازنده های A series دارای تعدادی هسته پردازنده (CPU) و هسته گرافیکی (GPU) هستند که با سرعت و کارایی بالا طراحی شده اند.
اپل با توجه به نیازهای خود در تولید پردازنده، از شرکت TSMC برای تولید پردازنده های A series استفاده می کند. هر ساله شرکت اپل پردازنده جدیدی را تولید کرده و آن را در تلفن های هوشمند و تبلت های خود استفاده می کند. به عنوان مثال، یکی از آخرین پردازنده های تولید شده توسط شرکت اپل، پردازنده A14 Bionic است که در تلفن های iPhone 12 استفاده شده است.
پردازنده مدیاتک (MediaTek)
پردازنده های مدیاتک (MediaTek) نیز همانند پردازنده های کوالکام و اپل، یکی از پرکاربردترین پردازنده های موبایل هستند. Cpu های مدیاتک اغلب در تلفن های هوشمند و دستگاه های لوازم جانبی الکترونیکی مانند دوربین های دیجیتال و تلویزیون های هوشمند استفاده می شوند. بهترین پردازنده های میان رده موبایل، معمولاً از این دسته هستند.
این پردازنده ها با استفاده از معماری ARM طراحی شده اند و شامل هسته های پردازشی (CPU) و هسته های گرافیکی (GPU) هستند. پردازنده های مدیاتک قابلیت پشتیبانی از شبکه های ارتباطی 4G و 5G را دارند و برخی مدل ها حتی با ظرفیت فرآیند تصویری (Image Signal Processor) به منظور بهبود کیفیت عکس های گرفته شده نیز همراه هستند. در کل، پردازنده های مدیاتک با قیمت اقتصادی و کارایی خوب، به عنوان یک جایگزین مناسب برای پردازنده های گران قیمت تر، مورد استفاده قرار می گیرند.
پردازنده اکسینوس (Exynos)
پردازنده اکسینوس، یکی از انواع cpu موبایل تولید شده توسط شرکت سامسونگ است. این پردازنده برای استفاده در تلفن همراه و دستگاه های هوشمند طراحی شده است. از آن در بعضی از گوشی های سامسونگ مانند سری Galaxy استفاده میشود. پردازنده اکسینوس همچنین در برخی دستگاه های دیگر نیز مورد استفاده قرار گرفته است. این پردازنده در مقایسه با cpu های دیگری که در بازار موجود هستند، به خصوص در مصرف انرژی، عملکرد گرافیکی و پردازشی، می تواند بهتر عمل کند.
برای اطلاعات بیشتر بخوانید: آموزش حالت ریکاوری (Recovery mode) در اندروید
پردازنده کایرین (Kirin)
پردازنده Kirin نیز همانند پردازنده های سامسونگ، برای موبایل طراحی شده است. این cpu ها توسط شرکت هوآوی طراحی و تولید می شوند و در دستگاه های هوشمند این شرکت (مانند سری P و Mate به کار رفته اند.
پردازنده های Kirin از معماری ARM استفاده می کنند و در فرآیند ساخت آن ها از فناوری هایی مانند تراشه های ۱۰ نانومتری و ۷ نانومتری استفاده می شود. این پردازنده ها برای استفاده در برنامه های پردازشی، بازی های سنگین و برنامه های هوشمند طراحی شده اند. همچنین مصرف کمتر انرژی در مقایسه با پردازنده های مشابه، یکی از مزایای کایرین است.
انتخاب گوشی با پردازنده قوی و قیمت مناسب، نیاز به تحقیق دارد. با توجه به توضیحاتی که تا به اینجا دادیم، چند عامل وجود دارد که اگر بخواهید در انتخاب گوشی تمرکز را روی پردازنده بگذارید، اهمیت دارند. این موارد عبارتند از:
- سرعت کلاک
- تعداد هسته
- نوع هسته بر اساس شرکت سازنده
تمام انواع cpu که براساس شرکت سازنده معرفی کردیم، مدل های مختلف یا به اصطلاح تخصصی تر، نسل های مختلف دارند. لازم است به هنگام خرید گوشی به این موضوع نیز توجه داشته باشید. نسل های جدیدتر، هسته بیشتر و قدرت پردازشی بالاتری دارند. نسل های قدیمی تر هم کیفیت بالایی دارند، اما ممکن است قدرت پردازشی کمتری داشته باشند. این در حالی است که اقتصادی تر هستند. بنابراین برای هر مورد، نقاط قوت و ضعفی وجود دارد. بهترین پردازنده موبایل برای هر شخص هم بر اساس همین موارد تعین می شود.
برای پیدا کردن نام دقیق پردازنده گوشی تان، بسته به سیستم عامل دستگاه و مدل آن، روش های مختلفی وجود دارد.
- در سیستم عامل اندروید، شما می توانید به مسیر «تنظیمات > سیستم > درباره تلفن» دستگاه خود بروید و در این قسمت اطلاعاتی از جمله مدل دستگاه و نام پردازنده آن را مشاهده کنید.
- اگر از دستگاه های iOS استفاده می کنید، می توانید به مسیر «تنظیمات > عمومی > درباره دستگاه» بروید و در این قسمت اطلاعاتی از جمله نام مدل دستگاه و نام پردازنده آن را مشاهده کنید.
همچنین می توانید با جستجوی نام مدل دستگاه و اطلاعات فنی آن در سایت تولید کننده دستگاه، اطلاعات کامل پردازنده دستگاه خود را پیدا کنید.
شیائومی از پردازندههای مختلفی در گوشیهای خود استفاده کرده است. در زیر لیستی از پردازندههایی که شیائومی در گوشیهای خود به کار میبرد را مشاهده میکنید:
سری Snapdragon
- Snapdragon 888+
- Snapdragon 888
- Snapdragon 870
- Snapdragon 855+
- Snapdragon 855
- Snapdragon 845
- Snapdragon 835
سری MediaTek
- Dimensity 1200
- Dimensity 1100
- Dimensity 1000+
- Helio G95
- Helio G90T
سری Surge
- Surge C1
لازم به ذکر است که شیائومی برخی از پردازنده های خود را با نام های دیگری نیز به بازار عرضه می کند، به عنوان مثال پردازنده Helio G95 را همچنین با نام MTK 6785 در برخی گوشی های خود استفاده می کند.
تعمیر پردازنده موبایل
پردازنده گوشی قطعه ای حساس است که به دلایل مختلف مانند داغ کردن بیش از حد گوشی، ضربه یا ریختن مایعات روی آن، ممکن است دچار آسیب شود. در برخی مواقع ممکن است آسیب قابل تعمیر باشد. به همین دلیل اگر با علائمی مانند کند شدن گوشی، کار نکردن آن، یا مواردی که تصور می کنید ممکن است به cpu مرتبط باشد مواجه شدید، بهتر است با تکنسین های مرکز سخت افزار ایران مشورت کنید.
گاهی کندی cpu به دلیل پر شدن رم اتفاق می افتد، بنابراین ممکن است مشکل شما ب چند اقدام نرم افزاری ساده، مثل پاک کردن حافظه حل شود. در غیر این صورت، از شما خواسته خواهد شد برای عیب یابی دقیق دستگاه را به تکنسین بسپارید.
تعویض پردازنده گوشی
متأسفانه مشکلات cpu گوشی همیشه با تعمیر حل نمی شود. گاهی این مشکلات جدی هستند و تنها با تعویض قطعه می توان عملکرد سابق گوشی را بازگرداند. خوشبختانه این خدمات در مرکز م ارائه شده م شما می توانید با بخش تعمیرات موبایل تماس گرفته و در مورد هزینه ها و امکان تعویض قطعه پرس و جو کنید. توجه داشته باشید که با اعلام برند و مدل گوشی، این تکنسین است که مشخص می کند آیا امکان تعویض قطعه وجود دارد یا خیر.