جستجو کردن
Close this search box.
اشتراک گذاری

آشنایی با قطعات تلویزیون

با پیشرفت تکنولوژی، قطعات تلویزیون هم دارای فناوری های جدیدی شده اند. آشنایی با قطعات تلویزیون به ویژه زمانی که مشکلی برای تلویزیون پیش می آید می تواند بسیار اهمیت داشته باشد. هر یک از قطعات تلویزیون وظیفه خاص خود را دارند و از طرف دیگر این قطعات با هم دارای ارتباط هستند تا بتوانند تصاویر و صدای مطلوب تولید کنند. در ادامه این مقاله در مورد قطعات مختلف تلویزیون توضیح می دهیم.

قطعات تلویزیون

صغحه نمایش

صفحه نمایش قسمتی از تلویزیون است که تصاویر و فیلم ها در آن دیده می شود. صفحه نمایش معمولا دارای چند لایه است. این لایه ها شامل نور پس زمینه، صفحه نمایش LCD یا کریستال مایع و فیلتر رنگی است.

تیونر

تیونر از جمله قطعات تلویزیون است که سیگنال ها را از آنتن یا کابل دریافت کرده و آن ها را رمزگشایی می کند.

دو نوع تیونر وجود دارد: تیونرهای آنالوگ و تیونرهای دیجیتال

پردازشگر ویدئو

پردازشگر ویدئو قسمتی دیگر از تلویزیون است که سیگنال را از تیونر می گیرد و آن را به فرمتی تغییر می دهد که بتواند روی صفحه نمایش تلویزیون دیده شود. وظیفه پردازشگر ویدئو، تنظیم روشنایی، کنتراست و رنگ تصویر است.

پردازشگر صوتی

سیگنال صوتی که با سیگنال ویدئویی دریافت می شود، توسط پردازشگر صوتی پردازش می شود. در واقع پردازشگر صوتی، سیگنال صوتی را رمزگشایی می کند و آن را به فرمتی تبدیل می کند که از طریق بلندگوهایی تلویزیون قابل پخش باشد.

اگه میخوای تلویزیونت تخصصی و با گارانتی تعمیر بشه ، اینجا کلیک کن : تعمیرات تلویزیون با گارانتی

بلندگوها

صداهایی را که ما از تلویزیون می شنویم، توسط بلندگوها تولید می شوند. این قطعات تلویزیون معمولا در کناره ها یا پایین تلویزیون قرار دارند. وظیفه بلندگوها بازتولید صدای پردازش شده ای است که توسط پردازنده صوتی تولید شده است.

منبع تغذیه

این قسمت برق مورد نیاز تلویزیون را فراهم می کند. این قسمت، ولتاژ AC را به ولتاژ DC تبدیل می کند تا برای اجزای داخلی تلویزیون در دسترس باشد.

نور پس زمینه

نور پس زمینه همان نوری است که صفحه را روشن می کند و معمولا در پشت LCD قرار می گیرد.

برد اصلی یا مین برد

برد اصلی، حکم مغز تلویزیون را دارد. این قسمت، کنترل عملکرد کلی تلویزیون را بر عهده دارد و سیگنال های قطعات تلویزیون را مدیریت می کند.

اینورتر

وظیفه اینورتر تامین انرژی نور پس زمینه است. اینورتر، ولتاژ DC را از منبع تغذیه گرفته و به ولتاژ متناوب در نور پس زمینه تبدیل می کند.

برد T-con یا تیکان

برد تیکان یکی از قطعات تلویزیون بسیار مهم است که سیگنال های تصویر را که از برد اصلی ارسال شده، پردازش می کند و آن ها را به صورت پیکسل های جداگانه روی صفحه توزیع می کند. این کار موجب می شود که زمان بندی و نرخ تازه سازی سیگنال هایی که دریافت شده با سرعت اسکن در صفحه نمایش هماهنگ شود و این اطمینان به وجود آید که تصویرها درست به نمایش گذاشته شده اند.

گیرنده کنترل از راه دور

وظیفه گیرنده کنترل از راه دور، دریافت سیگنال ها از ریموت کنترل و ارسال آن ها به برد اصلی است. برد اصلی این سیگنال ها را پردازش می کند.

وظیفه صفحه نمایش در تلویزیون

وظیفه صفحه نمایش، نشان دادن فیلم و ویدئو، بازی های ویدئویی و دیگر انواع محتوا است. این قطعات تلویزیون ها باید توانایی بازتولید دقیق رنگ ها و جزئیات محتوا را داشته باشد. به علاوه این صفحه باید برای مدت زمان طولانی قابل مشاهده باشد.

صفحه تلویزیون باید چند خصوصیت یا ویژگی داشته باشد که در زیر آن ها را توضیح می دهیم:

رزولوشن بالا

صفحه نمایش باید دارای رزولوشن بالا داشته باشد تا جزئیات دقیق را نشان دهد. رزولوشن معمولا با PPI که به معنی پیکسل در اینچ است یا با DPI که به معنی نقطه در اینچ است، نشان داده می شود.

دقت رنگ

صفحه نمایش باید قادر باشد که رنگ محتواهای نمایش داده شده را با جزئیات کافی بازتولید کند. دقت رنگ، نیاز به کالیبراسیون دقیق نور پس زمینه و فیلترهای رنگی دارد.

نسبت کنتراست

صفحه نمایش باید دارای نسبت کنتراست بالا باشد. نسبت بالای کنتراست به این معنی است که نواحی تیره و روشن تصویر با دقت بالا بازتولید شوند. این نسبت با اندازه گیری نسبت بین روشن ترین و تیره ترین منطقه های صفحه نمایش مشخص می شود.

نرخ تازه سازی

نرخ تازه سازی همان نرخ رفرش است که باید بالا باشد تا از تاری حرکت جلوگیری کند. بالا بودن نرخ تازه سازی باعث می شود که در زمان پخش تصویر حرکت سریع، حرکت ها روان و واضح باشند. نرخ تازه سازی معمولا با هرتز اندازه گیری می شود.

زاویه دید

صفحه نمایش باید دارای زاویه دید گسترده و وسیع باشد تا مشاهده تصاویر از زاویه های مختلف واضح و دقیق باشد.

کیفیت خوب در این ویژگی ها باعث می شود فیلم ها و نمایش ها با کیفیت خوب پخش شوند. در واقع کیفیت بالای صفحه نمایش که حاصل خوب بودن همه جزئیاتی است که ذکر شد، مانع خستگی و فشار چشم می شود.

این مقاله برالی شما مفید است : دلایل آبی شدن صفحه تلویزیون

وظیفه تیونر

یکی دیگر از قطعات تلویزیون، تیونر است. وظیفه تیونر دریافت و رمز گشایی سیگنال هایی است که دریافت می کند. تیونر باعث می شود که برنامه های تلویزیونی روی صفحه نمایش، قابل مشاهده شود. تیونر یک قطعه الکترونیکی است که در تلویزیون وجود دارد. همچنین تیونر می تواند به صورت یک دستگاه جداگانه به تلویزیون وصل شود.

تیونر، فرکانس های رادیویی ارسال شده از ایستگاه های تلویزیون را دریافت می کند. این سیگنال های فرکانس معمولا در فرمت فشرده MPEG-2 یا MPEG-4 ارسال می شوند و شامل داده های صوتی و تصویری است.  تیونر سیگنال های دریافتی را رمزگشایی می کند و آن ها را برای نمایش تصویر و پخش صدا به مدار پردازش ویدئوی تلویزیون می فرستد.

تیونرهای تلویزیون انواع مختلفی دارند که از جمله آن ها تیونرهای دیجیتال و تیونرهای آنالوگ است. در واقع تیونرهای آنالوگ تیونرهایی قدیمی هستند که سال ها پیش از آن ها استفاده می شد و اکنون هم هنوز در تلویزیون های قدیمی وجود دارد. تیونرهای دیجیتال در حال حاضر می توانند سیگنال ها را از طریق هوا یا کابل دریافت کنند.

لازم به توجه است که تیونرهای تلویزیون نه تنها سیگنال های تلویزیونی را دریافت می کنند، بلکه دارای ویژگی های اسکن کانال و راهنمای برنامه هم هستند. ویژگی های این قطعات تلویزیون به بیننده امکان پیدا کردن راحت کانال ها و برنامه ها را می دهد و همچنین به افراد امکان پیمایش کانال های تلویزیون را می دهد.

قطعات منبع تغذیه تلویزیون

از جمله دیگر قطعات تلویزیون، منبع تغذیه است که تامین برق را برای اجزای مختلف تلویزیون فراهم می کند. اجزای مختلف تلویزیون که تامین برق آن ها توسط منبع تغذیه ضروری است، شامل بلندگوها، پنل صفحه نمایش، نور پس زمینه و سایر اجزای الکترونیکی است.

برد پاور یا منبع تغذیه از یک ترانسفورماتور، رگولاتور، فیلتر و یکسو کننده تشکیل شده است. کار ترانسفورماتور آن است که برق AC ورودی را به ولتاژ مناسب تبدیل کرده و آن را برای اجزای داخلی تلویزیون ارسال کند. سپس یکسو کننده، این ولتاژ AC را تبدیل به ولتاژ DC می کند تا برای قسمت های مختلف قابل استفاده شود. سپس فیلتر، ولتاژ DC را صاف می کند و نویزها و نوسان هایی را که موجب اختلال در عملکرد تلویزیون می شود، حذف می کند.

در نهایت رگولاتور برای آن است که ولتاژ DC حتی در صورت تغییر ولتاژ یا جریان ورودی، پایدار و ثابت بماند.

یکی از کارهای مهم منبع تغذیه تلویزیون، حفاظت آن در برابر نوسان های برق یا سایر اختلالات الکتریکی است. این کار به وسیله استفاده از مدارهای حفاظتی انجام می شود که شامل حفاظت در برابر ولتاژ، حفاظت حرارتی و نیز حفاظت در برابر جریان بیش از حد است. این مدارها باعث می شوند که تلویزیون در اثر نوسان های برق یا دیگر اختلال های الکتریکی صدمه نبینند.

وظیفه نور پس زمینه تلویزیون

یکی از دیگر قطعات تلویزیون نور پس زمینه یا بک لایت است. وظیفه نور پس زمینه در تلویزیون این است که روشنایی مورد نیاز برای نمایش تصویر را فراهم کند. نور پس زمینه حاصل مجموعه ای از چراغ های LED یا فلورسنت است که در پشت پنل تلویزیون قرا می گیرد. باید گفت که یکی از دلایل سیاه شدن صفحه تلویزیون اختلال در همین بک لایت است.

نور پس زمینه یا بک لایت توسط اینورتر فراهم می شود و ولتاژ DC را از منبع تغذیه می گیرد و آن را به ولتاژ متناوب که مورد نیاز برای نور پس زمینه است، تبدیل می کند. همچنین اینورتر روشنایی نور پس زمینه یا بک لایت را با بهره گرفتن از تکنیک های مربوط به مدولاسیون عرض پالس (PWM) تنظیم می کند.

یکی از وظایف اصلی این قطعات تلویزیون یا همان بک لایت، ارائه کردن روشنایی یکنواخت به صفحه نمایش است. این کار با استفاده از مواد پخش کننده مانند پلاستیک یا شیشه مات انجام می گردد و به این صورت نور به صورت کاملا یکنواخت در سطح صفحه نمایشگر پخش می شود. با این کار مطمئن می شویم که تصویر به صورت کالا یکنواخت روشن می شود و هیچ ناحیه تاریک یا خیلی روشن وجود ندارد.

یکی دیگر از وظیفه های بک لایت، صرفه جویی کردن در انرژی و افزایش دادن عمر قطعات تلویزیون است. این کار به وسیله مدیریت انرژی، کم نور کردن خودکار یا خاموش کردن نور پس زمینه در هنگام عدم استفاده از تلویزیون، انجام می شود.

به طور کلی، وظیفه نور پس زمینه، فراهم کردن تصویر یکنواخت روی صفحه نمایش است. به عبارت دیگر می توان گفت بدون وجود نور پس زمینه، تصویر در تلویزیون دیده نمی شود یا به به سختی دیده می شود. همچنین همانطوری که گفتیم، وظیفه دیگر بک لایت کاهش مصرف انرژی است.

وظیفه مین برد تلویزیون

یکی از قطعات تلویزیون دیگر مادر برد یا مین برد است. مین برد، واحد پردازش مرکزی تلویزیون است و وظیفه اصلی آن مدیریت عملکرد قطعات تلویزیون مانند سیستم صوتی، تیونر، صفحه نمایش و اجزای الکترونیکی دیگر است.

وظیفه مادربرد، دریافت سیگنال ورودی مانند جعبه کابل، گیرنده ماهواره یا آنتن و پردازش آن ها را دارد. سپس مادربرد این سیگنال ها را به فرمتی در می آورد که تصویر روی صفحه تلویزیون مشاهده شود و نیز صوت از طریق بلندگو شنیده شود.

وظیفه برد اصلی یا مین برد، پردازش سیگنال است. علاوه بر این، وظیفه مین برد، تنظیماتی مانند روشنایی، تعادل رنگ و کنتراست می باشد. همچنین مادر برد ممکن است دارای ویژگی های دیگر هم باشد که از جمله این ویژگی های می توان اتصال وای فای، قابلیت پخش جریانی و عملکرد تلویزیون هوشمند باشد.

از وظایف دیگر و مهم مادر برد، مدیریت منبع تغذیه در تلویزیون است. مادر برد، برق را از منبغ تغذیه می گیرد و در صورتی که نیاز باشد به دیگر قطعات تلویزیون می فرستد. به علاوه، مادر برد دارای ویژگی مدیریت انرژی است که موجب صرفه جویی در انرژی و افزایش طول عمر قطعات تلویزیون می شود.

وظیفه اینورتر

اینورتر نیز یکی از قطعات تلویزیون است که وظیفه اش تامین نیروی الکتریکی برای کار با نور پس زمینه است.

همان طور که گفتیم بک لایت مجموعه ای از لامپ های فلورسنت یا LED است. این لامپ ها در پشت صفحه نمایش قرار می گیرند و روشنایی لازم برای نمایش دادن تصویر را ایجاد می کنند.

وظیفه اینورتر تبدیل ولتاژ DC منبع تغذیه به ولتاژ AC مورد نیاز برای بک لایت یا نور پس زمینه است. اینورتر برای این کار از نوسانگرهای فرکانس بالا استفاده کرده و سپس جریان ضربانی تولید می کند. بعد از آن از طریق ترانسفورماتور تغذیه می گردد تا سطح ولتاژ را افزایش دهد. در نهایت ولتاژ ایجاد شده به نور پس زمینه ارسال می گردد.

یکی از عملکردهای مهم اینورتر، تنظیم روشنایی بک لایت است. تنظیم روشنایی نور بک لایت یا پس زمینه به وسیله تکنیک PWM یا مدولاسیون عرض پالس انجام می شود. اینورتر، مقدار زمانی را که ولتاژ به نور پس زمینه تبدیل می شود، تنظیم می کند. به عبارت دیگر، اینورتر با کاهش یا افزایش عرض پالس، روشنایی بک لایت را تنظیم می کند.

از دیگر وظایف مهم اینورتر در تلویزیون، محافظت از بک لایت در برابر آسیب هاست. این کار به وسیله مدارهای حفاظت در مقابل ولتاژ، حفاظت در مقابل جریان بیش از حد و نیز حفاظت در برابر حرارت انجام می شود. این مدارها کمک می کنند تا نور پس زمینه در هنگام نوسان برق یا هر اختلال الکتریکی صدمه نبیند.

وظیفه برد تیکان T-con در تلویزیون

از جمله قطعات تلویزیون باید به برد تیکان اشاره کرد. وظیفه اصلی برد تیکان در تلویزیون، کنترل هماهنگی سیگنال های ویدئویی ورودی از برد اصلی و نیز پخش آن ها به پیکسل های جدا روی صفحه نمایش است.  تیکان کمک می کند تا تصاویر به صورت درست و روان و با رنگ های دقیق و واضح نمایش داده شوند.

برد تیکان سیگنال های ویدئویی را می گیرد و آن ها را به فرمت صحیح برای نمایش تبدیل می کند. سپس نرخ تازه سازی و زمان بندی سیگنال های دریافت شده را با نرخ اسکن صفحه نمایش گر هماهنگ می کند.

برد T-con عملکردهای بسیار مهم دیگر هم دارد که در زیر آن ها را نام می بریم:

مقیاس پذیری

برد T-con بعد از این که سیگنال های ویدئویی را می گیرد، آن را برای مطابقت و وضوح کاهش یا افزایش می دهد. این کار برای زمانی که محتوا وضوح متفاوتی نسبت به وضوح تلویزیون دارد، اهمیت ویژه دارد.

درون یابی حرکتی

برد T-con به عنوان یکی از قطعات تلویزیون می تواند قالب های اضافی را به سیگنال های ویدئویی دریافت شده، اضافه کند تا حرکت ها روان مشاهده شوند و تاری در حرکت وجود نداشته باشد. این ویژگی به خصوص برای تماشای فیلم های اکشن یا ورزشی بسیار اهمیت دارد.

تصحیح رنگ

برد تیکان از جمله مواردی است که نقش مهمی در تولید تصاویر دارای کیفیت بالا با رنگ های دقیق دارد. برد T-con همچنین حرکت های صاف با جزئیات واضح ایجاد می کند. برای تعمیرات تلویزیون خود با مرکز سخت افزار ایران تماس بگیرید.

Rate this post

مشکلت حل نشده؟😟 معطل چی هستی ؟!🤔 گوشی رو بردار و با 62948(021) تماس بگیر، مشاوره رایگانه!🤩

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.