انواع پورت های لپ تاپ برای ارتباط آن با دستگاه های دیگر تعبیه می شوند. در بسیاری مواقع نیاز است که لپ تاپ خود را به پروژکتورها، تلویزیون ها، سیستم های صوتی، کنسول های بازی و غیره وصل کنیم. وجود پورت ها یا همان درگاه های اتصال این کار را تا حد زیادی ساده کرده است. با وجودی که تکنولوژی های کامپیوتری هرروز بیشتر به سمت وایرلس شدن پیش می روند، اما هنوز هم شیوه های اتصال کابلی وجود دارند و خوب است که ما انواع آن ها را بشناسیم. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد انواع پورت های لپ تاپ به دست آورید.
معرفی انواع پورت های لپ تاپ
پورت ها اهمیت زیادی در کارایی لپ تاپ دارند و در این انواع مطلب درگاه های ورودی و خروجی در لپ تاپ ها را معرفی میکنیم:
DisplayPort
استفاده از دیس پلی پورت در لپ تاپ ها چندان مرسوم نیست و غالبا از دو پورت VGA و HDMI برای خروجی تصویر استفاده می شود با این حال در برخی دستگاه ها این درگاه هم به کار رفته است. خروجی DisplayPort برای انتقال صدا و تصویر با کیفیت بالا به تلویزیون های HD است و نسبت به پورت های دیگر اندازه کوچک تری دارد. از امتیازات این پورت می توان به پهنای باند بالا و انتقال صدا به همراه تصویر اشاره کرد. لپ تاپ های مجهز به DisplayPort دارای قیمت بالایی هستند و فقط در برخی مدل های خاص استفاده می شود.
Modem
در سال های نه چندان دور پورت مودم یکی از درگاه های اصلی در لپ تاپ های لوکس بود و اغلب مدل های گران قیمت از این درگاه پشتیبانی می کردند. این پورت محل اتصال کانکتور RJ-11 یا همان کانکتور معمول تلفن های ثابت است و لپ تاپ ها از طریق آن امکان برقراری ارتباط با اینترنت را پیدا می کنند. پورت مودم از پنج سال پیش که شبکه وایرلس و کابلی به عنوان استاندارد اصلی ارتباط با شبکه شناخته شدند در لپ تاپ ها استفاده نمی شود. به جای این پورت می توان از مودم های اکسترنال استفاده کرد که از طریق درگاه USB به دستگاه وصل می شوند.
VGA
درگاه تصویری VGA یکی از استانداردهای رایج برای لپ تاپ ها است و غیر از برخی اولترابوک ها در تمام لپ تاپ ها استفاده می شود. این درگاه برای انتقال تصویر به صورت آنالوگ به کار می رود و از ۱۵ حفره برای اتصال پین های ورودی تشگیل شده است. از طریق این درگاه میتوان انواع نمایشگرها مانند مانیتور، تلویزیون و پروژکتور را به لپ تاپ متصل کرد. این درگاه در مقایسه با HDMI پهنای باند محدودی دارد و برخلاف آن فقط میتواند تصویر را انتقال دهد با این حال به دلیل وجود این درگاه در اغلب مانیتورها، کاربرد زیادی برای افزایش وسعت دسکتاپ روی مانیتور دارد.
USB
بدون شک USB یکی از پرکاربردترین انواع پورت های لپ تاپ است؛ زیرا اغلب تجهیزات جانبی از این پورت برای اتصال به دستگاه پشتیبانی می کنند. پورت های USB می توانند بین دو تا چهار عدد فراوانی داشته باشند و بدیهی است هر چقدر این تعداد بیشتر باشد امکانات بیشتری در اختیار دستگاه قرار می گیرد. در دو سال گذشته نسل سوم USB نیز به لپ تاپ ها راه پیدا کرده و غالبا با رنگ آبی نمایش داده می شود. سرعت درگاه نسل دوم USB حدود ۵۰۰ مگابیت بر ثانیه است و درگاه نسل سوم حدود ۵ گیگابیت بر ثانیه سرعت دارد.
Headphone/Microphone
دو درگاه صوتی در لپ تاپ ها دیده می شود که محل ورود جک های ۳٫۵ میلی متری هستند. این درگاه ها برای ارتباط با هدفون یا میکروفون به کار می روند. البته لپ تاپ های امروزی همگی دارای اسپیکر و میکروفون روی بدنه هستند با این حال این دو درگاه می توانند توانایی اختصاصی را برای ارتباط با وسایل جانبی مانند اسپیکرهای بزرگ تر یا میکروفون های حرفه ای فراهم کنند. برخی از لپ تاپ ها دارای یک جک با سه بخش هستند و امکان اتصال هدست به آن ها وجود دارد و برخی دیگر نیز تنها از هدفون پشتیبانی می کنند و ورودی میکروفون ندارند.
HDMI
یکی دیگر از انواع پورت های لپ تاپ، HDMI است. درگاه HDMI یکی از پورت های استاندارد برای تلویزیون های HD است و در لپ تاپ ها نیز برای انتقال تصویر به تلویزیون استفاده می شود. این درگاه می تواند صدا و تصویر را به صورت همزمان انتقال دهد و پهنای باند آن در مقایسه با پورت های آنالوگ بیشتر است. در نتیجه گزینه مناسبی برای ارسال تصاویر در وضوح و کیفیت بالا هستند. از دیگر مشخصات این درگاه می توان به انتقال محتوا به صورت غیرفشرده اشاره کرد و آخرین ورژن ارائه شده برای HDMI نسخه ۱٫۴a است. این درگاه در دو سایز کوچک و بزرگ تولید می شود و لپ تاپ ها معمولا از سایز بزرگ استفاده می کنند.
FireWire
انواع پورت های لپ تاپ فایروایر یا ۱۳۹۴ توسط اپل توسعه پیدا کردند و دو نسخه از آن ها به نام های فایروایر ۴۰۰ و ۸۰۰ به عنوان جایگزین های درگاه USB مطرح شدند. با این حال فایروایر توفیق چندانی در حذف USB نداشت و کاربرد آن به تجهیزات تصویری محدود شد. پورت فایروایر ۴۰۰ تا چندی قبل در لپ تاپ های سری مالتی مدیا مورد توجه بود ولی مدت ها است که فقط در برخی محصولات اپل مانند مک بوک ها دیده می شوند. دوربین ها، اسکنرها و برخی دیگر از تجهیزات تصویری هنوز هم پورت فایروایر را به عنوان یکی از روش های اصلی ارتباط با کامپیوتر همراه دارند.
ExpressCard
ورودی PCI Express یا ExpressCard محفظه ای است که می توان کارت های توسعه را در آن قرار داد. دلیل نام توسعه این است که این کارت ها یکی از قابلیت های لپ تاپ را توسعه می دهند و در مدل های قدیمی که محدودیت های زیادی داشتند حضور آن ها یک امتیاز برای لپ تاپ بود. کارت های توسعه تنوع زیادی دارند و از میان آن ها می توان به کارت شبکه، کارت صدا، گیرنده تلویزیون، افزایش دهنده تعداد درگاه USB و حتی کاربردهای امنیتی مثل تشخیص کارت هوشمند اشاره کرد. اکسپرس کارت تا مدتی پیش یکی از درگاه های رایج در لپ تاپ ها بود.
Ethernet
پورت LAN یا اترنت یا RJ-45 برای ارتباط لپ تاپ با شبکه کابلی استفاده می شود و پهنای باند آن در مدل های امروزی یک گیگابیت بر ثانیه است. در گذشته این پورت رواج زیادی داشت و امروزه هم غیر از برخی اولترابوک ها که به دلیل ضخامت اندک از پورت LAN استفاده نمی کنند در تمام لپ تاپ ها کاربرد دارد با این حال شبکه وایرلس استفاده از این درگاه را کاهش داده است. مدل های پیشین LAN دارای سرعت صد مگابیت بر ثانیه بودند و یکی از دلایل محبوبیت این درگاه، ارایه یک شبکه پایدار با سرعت ثابت است.
eSATA
درگاه eSATA یکی دیگر از پورت های کمیاب در لپ تاپ ها است. این درگاه برای ارتباط تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات مثل هارد دیسک استفاده می شود و کارایی آن همانند پورت های ساتا در رایانه های رومیزی است. پهنای باند درگاه نسل دوم ساتا معادل ۳ گیگابیت بر ثانیه است که می توان آن را ۳ برابر USB اعلام کرد. مهمترین مشکل eSATA این است که برخلاف USB نمی تواند برق مورد نیاز درایو را تامین کند و برای استفاده از آن باید از یک کابل اضافی USB فقط برای تامین انرژی استفاده کرد.
S-Video
یکی دیگر از انواع پورت های لپ تاپ منسوخ شده، درگاه S-Video است. مدل های قدیمی برای ارتباط با وسایل تصویری از این پورت استفاده می کردند و تا مدت ها به عنوان تنها گزینه برای ارتباط لپ تاپ با وسایلی مثل تلویزیون، پروژکتور و پخش کننده های DVD بود. این درگاه از یک ورودی با هفت پین پشتیبانی می کند و روش انتقال داده ها در آن به صورت آنالوگ است. پورت S-Video نسخه های دیگری هم دارد که دارای چهار و ۹ پین هستند ولی مدل هفت پین آن در لپ تاپ ها استفاده می شد.
تعمیر پورت لپ تاپ
به دلیل وارد و خارج کردن مداوم کابل ها به پورت های کامپیوتر، ممکن است این قطعات به مرور دچار آسیب شوند. طبیعی است ایرادات سخت افزاری مانع شناخته شدن دستگاه های متصل در لپ تاپ می شوند. به همین دلیل هم در بسیاری مواقع به ناچار باید برای تعمیر لپ تاپ خود اقدام کنید. تکنسین های تعمیرات کامپیوتری مرکز سخت افزار ایران، عیب یابی کاملی از همه پورت ها انجام خواهند داد و اگر مشخص شود که ایراد از اتصالات مادربرد نیست، به احتمال زیاد مجبور به تعویض پورت ها می شوند.
توصیه می کنیم برای پیشگیری از چنین مشکلاتی، کابل ها را با ملایمت وصل کرده و هنگام جداسازی، با یک دست بدنه لپ تاپ و با دست دیگر نزدیکترین نقطه کابل به لپ تاپ را بگیرید. به طور کلی رعایت اصول این چنینی، بروز مشکلات انواع پورت های لپ تاپ را تا حد زیادی کم خواهد کرد.