شبکه گروهی از کامپیوتر ها و دستگاههایی میباشد که توسط کانالهای ارتباطی به هم متصل شدهاند. شبکه کامپیوتری باعث راحت تر شدن ارتباطات میان کاربران شده و اجازه میدهد کاربران منابع خود را به اشتراک بگذارند.
یک شبکه کامپیوتری اجازه به اشتراک گذاری منابع و اطلاعات را میان دستگاههای متصل شده به هم، میدهد. در دهه ۶۰ میلادی، آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته (ARPA)، بودجهای را به منظور طراحی شبکه آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته (ARPANET) برای وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا اختصاص داد. این اولین شبکه کامپیوتری در جهان بود. توسعه شبکه از سال ۱۹۶۹ و براساس طرحهای توسعه یافته دهه ۶۰ آغاز شد.
استفاده از شبکه های رایانه ای در چندين سال اخير رشد و به موازات آن سازمان ها و موسسات متعددی اقدام به برپاسازی شبکه نموده اند. هر شبکه کامپيوتری می بايست با توجه به شرايط و سياست های هر سازمان ، طراحی و در ادامه پياده سازی گردد .شبکه های کامپيوتری زيرساخت لازم برای استفاده از منابع فيزيکی و منطقی را در يک سازمان فراهم می نمايند . بديهی است در صورتی که زيرساخت فوق به درستی طراحی نگردد، در زمان استفاده از شبکه با مشکلات متفاوتی برخورد نموده و می بايست هزينه های زيادی به منظور نگهداری و تطبيق آن با خواسته های مورد نظر( جديد) ، صرف گردد . يکی از علل اصلی در بروز اينچنين مشکلاتی ، به طراحی شبکه پس از پياده سازی آن برمی گردد.
برپاسازی هر شبکه کامپيوتری تابع مجموعه سياست هایی است که با استناد به آنان در ابتدا طراحی منطقی شبکه و در ادامه طراحی فيزيکی ، انجام خواهد شد . پس از اتمام مراحل طراحی ، امکان پياده سازی شبکه با توجه به استراتژی تدوين شده ، فراهم می گردد.
سوالات متعدد در زمان طراحی و اجرای شبکه
در زمان طراحی يک شبکه ، سوالات متعددی مطرح می گردد :
- برای طراحی يک شبکه از کجا می بايست شروع کرد؟
- چه پارامترهائی را می بايست در نظر گرفت؟
- هدف از برپاسازی يک شبکه چيست؟
- انتطار کاربران از يک شبکه چيست؟
- آيا شبکه موجود ارتقاء می يابد و يا يک شبکه از ابتدا طراحی می گردد؟
- چه سرويس ها و خدماتی بر روی شبکه، ارائه خواهد شد؟
اقدامات پیش از طراحی شبکه
قبل از طراحی فيزيکی شبکه ، می بايست در ابتدا و بر اساس يک فرآيند مشخص ، خواسته ها شناسائی و آناليز گردند. چرا قصد ايجاد شبکه را داريم و اين شبکه می بايست چه سرويس ها و خدماتی را ارائه نمايد؟ به چه منابعی نياز می باشد ؟ برای تامين سرويس ها و خدمات مورد نظر اکثريت کاربران ، چه اقداماتی می بايست انجام داد؟ در ادامه می بايست به مواردی همچون پروتکل مورد نظر برای استفاده در شبکه ، سرعت شبکه و از همه مهم تر، مسائل امنيتی شبکه پرداخته گردد. هر يک از مسائل فوق، تاثير خاص خود را در طراحی منطقی يک شبکه به دنبال خواهند داشت. يکی ديگر از پارامترهایی که معمولا” از طرف مديريت سازمان دنبال و به آن اهميت داده می شود، هزينه نهائی برپاسازی شبکه است. بنابراين لازم است در زمان طراحی منطقی شبکه به بودجه در نظر گرفته شده نيز توجه نمود .
در صورتی که قصد ايجاد يک شبکه و تهيه نرم افزارهای جديدی وجود داشته باشد ، زمان زيادی صرف بررسی توانمندی نرم افزارها ، هزينه های مستقيم و غير مستقيم آنان ( آموزش کاربران ، کارکنان شبکه و ساير موارد ديگر )، خواهد شد .در برخی موارد ممکن است تصميم گرفته شود که از خريد نرم افزارهای جديد صرفنظر نموده و نرم افزارهای قديمی را ارتقاء داد. تعداد زيادی از برنامه های کامپيوتری که با استفاده از زبان هائی نظير: کوبال، بيسيک و فرترن نوشته شده اند، ممکن است دارای قابليت های خاصی در محيط شبکه بوده که استفاده از آنان نيازمند بکارگيری پروتکل های قديمی باشد. در چنين مواردی لازم است به چندين موضوع ديگر نيز توجه گردد:
- هزينه ارتقاء هزاران خط کد نوشته شده قديمی توسط نسخه های جديد و پيشرفته همان زبان های برنامه نويسی ، چه ميزان است ؟
- هزينه ارتقاء برنامه ها به يک زبان برنامه نويسی شی گراء چه ميزان است ؟
- آيا به منظور صرفه جوئی در هزينه ها ، می توان بخش های خاصی از شبکه را ارتقاء و از سخت افزارها و يا نرم افزارهای خاصی برای ارتباط با عناصر قديمی شبکه استفاده نمود؟
طراحی و اجرای شبکه در مرکز سخت افزار ایران
مرکز سخت افزار ایران در زمینه طراحی و اجرای شبکه کامپیوتری، کلیه مراحل پروژه شامل امکان سنجی و ارائه طرح تا اجرا و نظارت بر اجرای بخش های مختلف شبکه را شامل گشته و بهینه سازی پروژه های درحال اجرا یا اجرا شده را نیز در بر می گیرد. دانش وسیع و تخصصی کارشناسان شرکت سخت افزار ایران، مشتریان را حتی قبل از تصمیم گیری در مورد نیازشان یاری می دهد. ارائه مشاوره صادقانه و تخصصی خدمتی است که کارفرما را در تمامی مراحل هدایت می نماید.
مرکز سخت افزار ایران متشکل از کارشناسان و مهندسین با تجربه و دارای گواهینامه های معتبر در حوزه NETWORKING و IT در خدمت مشتریان عزیز می باشد و واحد اجرای پروژه های شبکه شرکت سخت افزار ایران با در اختیار داشتن کادر فنی متخصص و با دانش فنی آکادمیک و تجربه های کسب شده طی اجرای پروژه های متعدد، قادر به طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری با استانداردهای معتبر جهانی می باشد.
اگر در حوزه شبکه های کامپیوتری اطلاعاتی ندارید و از مزایا و کاربردهای آن در شرکت خود بی بهره هستید؛ بهترین راهکارها را بر اساس فعالیتتان به شما ارائه خواهیم نمود.
خدمات طراحی و اجرای شبکه
- طراحی شبکه با رعایت کلیه استاندارد ها و ارایه مستندات
مشاوره برای راه اندازی و بهینه سازی شبکه - تامین و تهیه تجهیزات با کارایی و راندمان مناسب، در نظر گرفتن نکات اقتصادی و گارانتی واقعی
- نصب و راه اندازی نجهیزات پسیو و اکتیو شبکه
- نصب و راه اندازی انواع سرورها و سرویس های ویندوزی و لینوکسی
- انجام تنظیمات انواع روتر ها شامل میکروتیک، سیسکو، هواوی و …
- نصب و راه اندازی سیستم های وایرلس
- نصب و راه اندازی و تامین تجهیزان سیستم های انتفال صدا بروی بستر شبکه VOIP
- نصب و راه اندازی سیستمهای تصویری و IP Camera
- نصب و راه اندازی ویدیو کنفرانس Video Conference
- غیب یابی و رفع ایرادات شبکه
نگهداری و پشتیبانی شبکه های کوچک و بزرگ - خدمات پشتیبانی و HELPDESK
- برقراری موارد امنیتی شبکه و تجهیزات موجود
- بررسی ساختار استفاده شده برای آدرس آی پی های شبکه
- برقراری تنظیمات لازم بر روی روتر
برقراری روشهای مانیتورینگ شبکه و ارائه نرم افزار برای مانیتورینگ تجهیزات اکتیو شبکه - بررسی منابع شبکه به منظور پشتیبان گیری از آن ها
- تهیه و راه اندازی تجهیزات مورد نیاز برای پشتیبان گیری از اطلاعات داخل شبکه
- برقراری سرویس های نرم افزاری بر روی شبکه
- بررسی پلیسی های موجود بر روی شبکه و اعمال پلیسی های لازم
- برقراری سیستم های فایل شیرینگ داخل شبکه
- ارزیابی بانک های اطلاعاتی داخل شبکه و ساماندهی و پشتیبانی و مانیتورینگ آن ها
- راه اندازی تین کلاینت برای قسمت های مورد نیاز شبکه
- نگهداری و پشتیبانی ISP, WISP, ISDP
خدمات Active شبکه
نصب و پیکربندی ویندوز سرور 2008 و 2012 و لینوکس Ubuntu و لینوکس REDHAT و لینوکس CentOS و … پیکربندی Router و Switch ,و Firewall و IDS و IPS و …
خدمات Passive شبکه
کابل کشی شبکه Cat 5 Cat 6 … و نصب داکت و پچ پنل ، نصب ترانکینگ فلزی ، نصب ترانکینگ غیر فلزی ، نصب اتصالات ترانکینگ ، کانال گزاری پلاستیکی ، نصب لوله فلزی و خرطومی فلزی، نصب لوله PVC ، نصب لوله پلی اتیلن ، نصب سینی ، نصب ساپورت ، نصب جبعه تقسیم پلاستیکی و … نصب و پیکربندی انواع سیستم عامل های سرور از قبیل ویندوز 2008 و 2012 و redhat و ubuntu و … نصب و پیکر بندی انواع رکت ها و کابل های شبکه و …
تیم تخصصی طراحی و اجرای شبکه
- راه اندازی شبکه با در نظر گرفتن تمام خواسته های مدیران و نیاز های موجود سازمان و نهاد های مختلف – خدمات ACTIVE و PASSIVE
- شبکه های WAN – LAN – CAMPUS
- خدمات تخصصی Ip phone – Routing – Switching – Voip
- ارتباطات mpls – fiber optic – vsat
- راه اندازی سیستم noc و monitoring شبکه تحت prtg و solarwinds
خدمات تخصصی ارتباطات
- Tunneling، IPsec، Remote access VPN، Side-to-Side VPN، DMVPN
- امنیت در سطح Access layer، Distribute Layer و Core Layer
- راه اندازی و پیکربندی فایروال های Cisco و Juniper– راه اندازی Cisco ACS و RADIUS Server
- پیاده سازی پروتکل 802,1x، راه اندازی IPS
اجرای تخصصی Data Center مبتنی بر سرویس های VMware، Microsoft و Linux و تجهیزات Cisco، HP، EMC، Intel همراه با طراحی کامل فضای فیزیکی شامل ( دیوار کاذب، کف کاذب، سقف کاذب، سیستم های سرمایشی، امنیتی و تجهیزات Passive) نصب و راه اندازی تخصصی سرورها و سرویس های مایکروسافتی شامل:
- Microsoft Server 2008 R2
- 2012 Services
- Exchange 2010- 2013
- Lync Server 2010- 2013
- SharePoint Server 2010
- System Center 2010- 2012
بخش فروش شامل سرور و تجیزات Active و Passive شبکه
- فروش انواع سرورهای HP، Dell و Super micro – انواع کابل، فیبر نوری، داکت، Rack و تجهیزات اتاق سرور، انواع UPS، فروش انواع device های شبکه شامل Switch، Router، انواع Modem، Firewall، تجهیزات Wireless، انواع Module، تجهیزات امنیتی، انواع تجهیزات ذخیره سازی HP
- NEXANS, LEGRAND, BRANDREX, LEONARDO, Bilkyns, Digitus, TKF, EMERSON, R&M , Cisco, Mikrotik, Huawei, Motorola, Juniper, D-Link, 3COM, Planet, Panasonic and Samsung (IP Cameras)
- فروش انواع نرم افزارهای تخصصی شبکه در نسخه های اورجینال و یا با کرک های معتبر
- Microsoft (Windows Server 2008 R2, 2012, Lync 2013, System Center, Exchange 2013) , Cisco works, Solawinds, ACS …
بخش توسعه و پشتیبانی نرم افزار
- طراحی و پیاده سازی تخصصی Database و Data warehouse ویژه سازمان ها و شرکت های بزرگ با حجم داده بسیار بالا بصورت سفارشی
- طراحی و فروش سیستمهای ERP، CRM، اتوماسیون اداری ، مالی و حسابداری، انبار و کدینگ بصورت جداگانه و unpack
- طراحی انواع سیستم های نرم افزاری – سخت افزاری سفارشی هوشمند
مزایای استفاده از شبکه های رایانه ای
- کاهش هزینه ها از طریق به اشتراک گذاشتن برنامه های کاربردی، داده ها و وسایل جانبی.
- دستگاه ها جانبی که از طریق شبکه می توانند به اشتراک گذاشته شوند عبارتند از:
چاپگر، مودم، دیسک سخت، CD-ROM، رسام(Plotter)، CD-Recorder و… استفاده موثر از زمان و صرفه جویی در وقت. ارتباطات موثرتر بین کاربران شبکه. به فرض اگر کاربران یک شبکه بر روی یک پروژه گروهی کار نمایند، می توانند از اقدامات و پیشرفت های یکدیگر به طرز قابل ملاحظه ای سود ببرند. - استفاده همزمان از یک برنامه ی خاص توسط کاربران متفاوت.
نیازها و اجزای فیزیکی یک شبکه ی رایانه ای
در اینجا، قصد داریم تا نیازهای یک شبکه ی محلی را مورد بررسی قرار دهیم. تمام نیازهای یک شبکه ی رایانه ای محلی عبارت است از: ایستگاه های کاری (Work Station)، سرویس دهنده(Server)، بردهای شبکه (LAN Card)، کابل کشی شبکه، سیستم عامل شبکه و وسایل جانبی (مانند چاپگر…) که قرار است در داخل شبکه مورد استفاده قرار گیرند.
منظور از ایستگاه های کاری، همان رایانه های موجود در شبکه(به غیر از سرویس دهنده) می باشند که از طریق کابل ها با یکدیگر در ارتباط هستند و از امکانات یکدیگر و سرویس دهنده برخوردار می شوند.
سرویس دهنده که معمولا” به آن سرویس دهنده پرونده(File server) نیز گفته می شود. اغلب یک رایانه است که نسبت به بقیه ی کامپیوترهای شبکه هم از لحاظ سرعت پردازش داده ها و هم از لحاظ مقدار حافظه های اصلی و جانبی برتر است و در عمل تمامی رایانه های شبکه را مدیریت کرده و به نیازهای آنها پاسخ می دهد.
در شبکه های محلی، رایانه های یک شبکه توسط کابل به یکدیگر متصل می شوند و این در صورتی است که قبلا” در هر یک از رایانه ها بردهای شبکه نصب و تنظیم شده است و کابل ها به درگاه های (Port) این بردها متصل می شوند.
در واقع یک کارت شبکه (برد شبکه) در یک سیستم شبکه ای نقش های مهمی را ایفا می کند.
اول این که، داده ها را برای انتقال به کابل شبکه آماده می کند. دوم، وظیفه ی ارسال داده ها به کامپیوتر دیگر را بر عهده دارد. همچنین کنترل داده هایی را که بین کامپیوتر و کابل شبکه ارسال و دریافت می شوند را بر عهده دارد. در مورد کابل شبکه این توضیح ضروری است که رایانه ای که در شبکه قرار دارد فقط می تواند یکی از دو کار، دریافت و ارسال پیام را در یک زمان خاص انجام دهد و این به مفهوم یک طرفه عمل کردن کابل می باشد.
نکته ی قابل توجه دیگر این است که پیام ها و یا همان سیگنال های الکتریکی تا زمانی که در کابل شبکه هستند یک انتقال سریال دارند، یعنی به صورت هر بیت به دنبال بیت دیگر در طول کابل حرکت می کنند ولی هنگامی که داخل کارت شبکه هستند به صورت موازی پردازش و ساخت بندی می شوند. کارت های شبکه نیز مانند کارت های صدا و یا کارت های گرافیکی می توانند
16 بیتی یا 32 بیتی باشند. کارت هایی که از نوع ISA می باشند 16 بیتی و انواعی که از PCI هستند 32 بیتی، داده ها را پردازش می نمایند و از مواردی که باعث توانایی یک شبکه ی رایانه ای می شوند سرعت انتقال داده ها توسط شبکه است.
از ملزومات دیگر یک شبکه، کابل کشی آن می باشد و همانطور که اشاره شد، رایانه ها توسط کابل ها به یکدیگر متصل می شوند.
کابل های شبکه
1) کابل های کواکسیال
قبلا” این کابل ها پر مصرف ترین کابل ها برای شبکه های رایانه ای بودند. این نوع کابل نسبتا” ارزان، سبک، قابل انعطاف و کار با آنها ساده است. و در فرکانس های بسیار بالا( در حدود گیگاهرتز) قابل استفاده هستند. دو نوع مختلف کابل کواکسیال وجود دارد:
- نازک (اترنت نازک)
- ضخیم (اترنت ضخیم)
نوع نازک می تواند سیگنال ها را تا حدود 185 متر بدون تضعیف حمل نماید. اترنت نازک در گروهی به نام RG-58 قرار می گیرد و مقاومت ظاهری (امپدانس) آن 150 اهم می باشد.
نوع ضخیم آن که گاهی به نام اترنت استاندارد نیز نامیده می شود، می تواند سیگنال ها را تا حدود 500 متر حمل نماید. معمولا” این نوع کابل به عنوان کابل اصلی یا ستون فقرات (Back bone ) یک شبکه در نظر گرفته می شود و توسط دستگاهی به نام فرستنده – گیرنده به کابل های کواکسیال نازک متصل می شود.
2) کابل های به هم تابیده شده
در این نوع کابل ها، دو رشته سیم روپوش دار وجود دارند که برای کاهش امواج و سیگنال های مزاحم (نویزnoise) تعبیه شده اند. تعدادی از این جفت سیم ها در داخل غلاف پلاستیکی قرار دارند و یک کابل را تشکیل می دهند. اگر مجموعه ی سیم های تابیده شده داخل یک روپوش آلومینیومی باشند به نام STP و در غیر این صورت به نام UTP خوانده می شوند.
کابل هایی از نوعUTP به چند دسته (Category) تقسیم بندی می شوند که نوع متداول آن UTP دسته 5 یا به اصطلاح (UTP Cat 5) می باشد.
کابل نوع Cat 5 شامل چهار زوج سیم مسی مارپیچ است و سرعت انتقال داده ها در آن حدود mbps 100 (مگابیت در ثانیه) می باشد.
3) فیبر نوری
این نوع کابل ها به جای استفاده از جریان الکتریکی (سیگنال ها) از نور برای انتقال اطلاعات بهره می برند و بنابراین نسبت به انواع دیگر کابل ها نویز کمتری دارند. کابل فیبر نوری می تواند داده ها را تا فواصل دورتری انتقال دهد و ظرفیت و سرعت آن نیز نسبت به دیگر کابل ها بیشتر است. هزینه ی نسبتا” زیاد و اتصال بندی مشکل آن، از معایب استفاده این نوع کابل می باشد و هنوز به طور کامل متداول نشده است.
سوالات متداول کاربران
تجهیزات مورد نیاز برای طراحی و اجرای شبکه به نوع شبکه و نیازهای سازمان بستگی دارد.
برخی از تجهیزات رایج عبارتند از:
- روتر: روتر برای مسیریابی ترافیک شبکه بین شبکههای مختلف استفاده میشود.
- سوئیچ: سوئیچ برای اتصال دستگاههای مختلف در یک شبکه محلی استفاده میشود.
- کابل: کابل برای اتصال فیزیکی دستگاهها در یک شبکه استفاده میشود.
- مودم: مودم برای اتصال شبکه به اینترنت استفاده میشود.
- فایروال: فایروال برای محافظت از شبکه در برابر حملات سایبری استفاده میشود.
- امنیت: امنیت یکی از مهمترین فاکتورهایی است که باید در طراحی و اجرای شبکه در نظر گرفته شود.
- قابلیت مقیاسپذیری: شبکه باید به گونهای طراحی شود که در صورت نیاز به راحتی قابل ارتقا باشد.
- عملکرد: شبکه باید به گونهای طراحی شود که عملکردی سریع و قابل اعتماد داشته باشد.
- هزینه: هزینه طراحی و اجرای شبکه باید در نظر گرفته شود.